Har du brug for en akut tandlægetid?

23 august 2021
Lykke Holzmann Søby

Her i livet kan der ske mange uventede ting. Nogle uventede situationer kan kræve øjeblikkelig tandpleje, mens andre blot kræver en dyb indånding og tålmodighed. Hvis det er en nødsituation, er det godt at vide, om du skal se din tandlæge eller tage på skadestuen.

Hvad er en almindelig tandlægebehandling?

En tandkontrol består af rutinemæssig konsultation hvert halve år. Et akut tandlægebesøg er alt andet end rutine. Ved en akutbehandling er det ofte nødvendigt at foretage indlysende og øjeblikkelig handling for at undgå alvorlig smerte, ubehag eller traume i munden, der kan forårsage blødning og sår i tandkødet og løse eller brækkede tænder.

Almindelige tandsmerter, der muligvis kræver akutbehandling:

Revnet eller knækket tand: Skyl munden med varmt vand, påfør en kold kompres så du ikke hæver.

Hvis din tand bliver slået ud: Rør ikke ved roden, forsøg at sætte tanden tilbage, hvis det er muligt, eller placer den mellem din kind og gummer eller et glas mælk. Brug gerne en kold, våd kompres hvis det bløder.

Tand, tænder eller kæbesmerter, der er forbundet med hævelse, feber, sur smag eller synkebesvær, hvilket indikerer en infektion

En inficeret tand med smerter kan kræve antibiotika, dræning eller en rodkanal

Blødning eller ømt tandkød: Overdreven og hyppig blødning sammen med ømt tandkød er en indikator for paradentose og kræver: Behandling for at holde tandkød, tænder, væv og knogler sunde.

Hvis du har bid eller snit på din læbe eller tunge: Rengør området forsigtigt med vand, Påfør en kold kompres til blødningen. Hvis det kræver sting, bør du tage på skadestuen,

Hvad skal man gøre, hvis man har meget ondt?

Hvis du oplever nogle af de ovennævnte symptomer på akutte smerter, skal du straks se en akut tandlæge i Silkeborg. Hvis du får deres telefonsvarer, vil de sandsynligvis give et nødtelefonnummer eller anden instruks. Efterlad en besked og forklar dine symptomer i detaljer. Normalt bliver nødsituationer behandlet så hurtigt som muligt. Hvis smerter og ubehag vedvarer, og du har brug for en læge, skal du besøge din nærmeste skadestue, så de kan behandle dine smerter og ubehag, og afgøre, om et tandlægebesøg er nødvendigt.

Flere Nyheder